Contact

Waar bent u naar op zoek?

NL-PCR cement voor LCA's

July 21, 2023

In opdracht van Cement&BetonCentrum heeft SGS INTRON een product category rules-document opgesteld voor cement en enkele andere materialen die in beton worden toegepast. Het bleek dat levenscyclusanalyse-experts diverse keuzes in de berekeningen van cement konden maken en daarmee ongewenste verschillen creëerden. Er was dus behoefte aan aanvullende regels voor eenduidige levenscyclusanalyses van cement en dus ook beton.

In een product category rules (PCR)-document zijn productspecifieke rekenregels vastgelegd voor het opstellen van levenscyclusanalyseberekeningen. De levenscyclusanalyses (LCA) van cement zijn erg belangrijk voor de Milieukostenindicator-berekeningen (MKI) van beton en daarmee voor berekeningen van duurzaamheid in de bouwsector. Cement weegt het zwaarst in de LCA van beton en het is daarmee van belang dat de LCA’s van cement betrouwbaar en eenduidig zijn.

In het verleden speelde dit minder, omdat de cementindustrie gezamenlijk branchebrede LCA’s opstelde voor de verschillende typen cement. Echter, toen de cementproducenten elk voor zich LCA’s lieten opstellen, kwamen er afwijkingen tussen de berekeningen aan het. Het werd duidelijk dat de afwijkingen voortkwamen uit de verschillende keuzes in de LCA, binnen de regels van de LCA-methode.

NL-PCR

De PCR is opgesteld voor de Nederlandse context en spreken daarom ook wel van een NL-PCR. Het is een aanvulling op de:

  • Bepalingsmethode Milieuprestaties Bouwwerken
  • EN 15804+A2 ‘Duurzaamheid van bouwwerken - Milieuverklaringen van producten - Basisregels voor de productgroep bouwproducten’
  • Europese PCR voor cement EN 16908 ‘Cement en bouwkalk - Milieuverklaringen van producten - Product category rules complementair aan EN 15804’

Meer informatie

Lees het uitgebreide artikel over de NL-PCR van cement met specifieke voorbeelden benoemd in SGS INTRON Bulletin 37.

Voor meer informatie, neem contact op met Bob Roijen via het contactformulier of bel met 088 - 214 52 04.

Over SGS

Wij zijn SGS - 's werelds grootste test-, inspectie- en certificeringsbedrijf. Wij worden erkend als de wereldwijde benchmark voor duurzaamheid, kwaliteit en integriteit. Onze 98.000 medewerkers opereren in een netwerk van 2.650 kantoren en laboratoria en werken samen aan een betere, veiligere en meer verbonden wereld.

Verwante nieuws

Certificering biobased content
Plaatselijk ondernemingsnieuwsJuly 17, 2023

SGS INTRON certificeert als eerste biobased content in bouwproducten

Sinds kort is SGS INTRON de eerste licentienemer voor biobased certificering in de bouwsector. Het eerste biobased content certificaat is zelfs al uitgereikt. Aan Arpa Industriale, zusterbedrijf van TRESPA, dat ‘thin laminates for interior use’ produceert. Accountmanager Marco de Kok overhandigde op 12 april het certificaat.

Uitreiking Kwaliteitsverklaring
Plaatselijk ondernemingsnieuwsJuly 03, 2023

Betonnen prefab liggers krijgen tweede leven met kwaliteitsverklaring

Het pilotproject van Combinatie Liggers 2.0 is inmiddels succesvol afgerond. Het project richtte zich op hergebruik van oude betonnen prefab liggers in een nieuw viaduct. SGS INTRON concludeerde op basis van uitgebreid materiaalonderzoek en toezicht op het herstel- en bewerkingsproces dat de gemodificeerde liggers uitstekend herbruikbaar zijn: “Ze gaan zeker nog eens honderd jaar veilig mee.”
Vulkaanuitbarsting
Business nieuwsMay 12, 2023

CROW-CUR-Aanbeveling 129:2022 Lavameel als type II vulstof in beton beschikbaar

Grondstoffen voor de productie van beton worden in Nederland en in Europa steeds schaarser. Lavameel is een duurzame grondstof die geschikt is als alternatief voor deze grondstoffen. De toepassing van lavameel staat beschreven in de CROW-CUR Aanbeveling 129:2022, mede opgesteld door SGS INTRON.
ROK RWS
Business nieuwsJanuary 25, 2023

Open samenwerking binnen innovatieve raamovereenkomst RWS

Rijkswaterstaat heeft na een aanbesteding negen partijen geselecteerd voor de raamovereenkomst kennisontwikkeling en kennisimplementatie van circulariteit in de grond-, weg- en waterbouw. Het consortium van Royal HaskoningDHV, Stichting Insert, AEF en PHI Factory en SGS INTRON is een van die partijen.

Gerelateerde Nieuws

  • SGS Nederland B.V.

Malledijk 18,

, 3208 LA,

Spijkenisse, Nederland