Contact

Waar bent u naar op zoek?

CROW-CUR-Aanbeveling 129:2022 Lavameel als type II vulstof in beton beschikbaar

May 12, 2023

Grondstoffen voor de productie van beton worden in Nederland en in Europa steeds schaarser en er zijn minder hoogovenslakken en poederkoolvliegas beschikbaar. Lavameel is een duurzame grondstof die geschikt is als alternatief voor deze grondstoffen. De toepassing van lavameel staat beschreven in de CROW-CUR Aanbeveling 129:2022, mede opgesteld door SGS INTRON.

De CROW-CUR 'Aanbeveling 129:2022 Lavameel als type II vulstof in beton' geeft definities, eisen en regels voor lavameel voor toepassing als type II vulstof in niet-constructief en constructief beton: ongewapend, gewapend of voorgespannen, mortel en grout.

Duurzaam

Bij de verduurzaming van cement en beton zijn vulkanische materialen, zoals lavameel, zeer geschikt. Hoogovenslakken zijn niet meer ongelimiteerd beschikbaar in Nederland. Bovendien is er op termijn nog maar weinig poederkoolvliegas meer vanwege het voornemen van de Nederlandse overheid om de kolencentrales te sluiten. 
Gegranuleerde hoogovenslak en poederkoolvliegas worden momenteel gebruikt voor de verbetering van specifieke betoneigenschappen en om de CO2-uitstoot bij de productie van cement en beton te beperken. Lavameel is een voor Nederland opnieuw geïntroduceerde vulstof die invulling geeft aan de behoefte aan duurzame grondstoffen. 

Lavameel 

Lavameel ontstaat door lavasteen fijn te malen. Het is een natuurlijk puzzolaan materiaal, dat als hoofdbestanddeel voor cement gebruikt mag worden volgens de Europese norm voor cement NEN-EN 197-1. 

Voor de toepassing van lavameel als vulstof zijn de puzzolane eigenschappen van belang. Daardoor kan lavameel een deel van het cement vervangen: lavameel levert namelijk een bijdrage aan de sterkte-ontwikkeling van beton. 

De gangbare eisen aan vulstoffen voor beton zijn met name chemische samenstelling, dichtheid, korrelgradering, waterbehoefte, invloed op de bindtijd en de sterkte-ontwikkeling en methyleenblauwwaarde. De CROW-CUR aanbeveling geeft hiervoor specifieke eisen afgestemd op de aard van lavameel.

Meer informatie

Voor meer informatie kijk op crow.nl of neem contact op met Michel Boutz van SGS INTRON via het contactformulier of bel 088 - 214 52 04.

Verwante nieuws

Cement Production Facility
Plaatselijk ondernemingsnieuwsJuly 21, 2023

NL-PCR cement voor eenduidige LCA’s van cement

In opdracht van Cement&BetonCentrum heeft SGS INTRON een product category rules-document opgesteld voor cement en enkele andere materialen die in beton worden toegepast. Het bleek dat levenscyclusanalyse-experts diverse keuzes in de berekeningen van cement konden maken en daarmee ongewenste verschillen creëerden. Er was dus behoefte aan aanvullende regels voor eenduidige levenscyclusanalyses van cement en dus ook beton.
Certificering biobased content
Plaatselijk ondernemingsnieuwsJuly 17, 2023

SGS INTRON certificeert als eerste biobased content in bouwproducten

Sinds kort is SGS INTRON de eerste licentienemer voor biobased certificering in de bouwsector. Het eerste biobased content certificaat is zelfs al uitgereikt. Aan Arpa Industriale, zusterbedrijf van TRESPA, dat ‘thin laminates for interior use’ produceert. Accountmanager Marco de Kok overhandigde op 12 april het certificaat.

Uitreiking Kwaliteitsverklaring
Plaatselijk ondernemingsnieuwsJuly 03, 2023

Betonnen prefab liggers krijgen tweede leven met kwaliteitsverklaring

Het pilotproject van Combinatie Liggers 2.0 is inmiddels succesvol afgerond. Het project richtte zich op hergebruik van oude betonnen prefab liggers in een nieuw viaduct. SGS INTRON concludeerde op basis van uitgebreid materiaalonderzoek en toezicht op het herstel- en bewerkingsproces dat de gemodificeerde liggers uitstekend herbruikbaar zijn: “Ze gaan zeker nog eens honderd jaar veilig mee.”
ROK RWS
Business nieuwsJanuary 25, 2023

Open samenwerking binnen innovatieve raamovereenkomst RWS

Rijkswaterstaat heeft na een aanbesteding negen partijen geselecteerd voor de raamovereenkomst kennisontwikkeling en kennisimplementatie van circulariteit in de grond-, weg- en waterbouw. Het consortium van Royal HaskoningDHV, Stichting Insert, AEF en PHI Factory en SGS INTRON is een van die partijen.

Gerelateerde Nieuws

  • SGS INTRON B.V.

Dr. Nolenslaan 126,

, 6136 GV,

Sittard, Nederland