Contact

Waar bent u naar op zoek?

Betonnen prefab liggers krijgen tweede leven met kwaliteitsverklaring

July 03, 2023

Het pilotproject van Combinatie Liggers 2.0 is inmiddels succesvol afgerond. Het project richtte zich op hergebruik van oude betonnen prefab liggers in een nieuw viaduct. SGS INTRON concludeerde op basis van uitgebreid materiaalonderzoek en toezicht op het herstel- en bewerkingsproces dat de gemodificeerde liggers uitstekend herbruikbaar zijn: “Ze gaan zeker nog eens honderd jaar veilig mee.”

Feestelijke plaatsing

Op vrijdag 13 januari zijn de liggers daadwerkelijk hergebruikt. Ze zijn geplaatst in de eerste van twee eindoverspanningen van het viaduct Hoog Burel over de A2 bij Apeldoorn. Senior consultant Michel Boutz van SGS INTRON maakte van de gelegenheid gebruik om de kwaliteitsverklaring voor de liggers te overhandigen aan projectleider Gert-Jan van Eck van Royal HaskoningDHV, namens Combinatie Liggers 2.0.

Toetsing aan kwaliteitsprotocol

De kwaliteitsverklaring is afgegeven door SGS INTRON na toetsing van het proces van bewerken aan het speciaal voor dit project opgestelde kwaliteitsprotocol, inclusief een uitgebreide eindkeuring. Hiermee is de constructieve veiligheid en duurzame kwaliteit van de liggers geborgd, ze zijn gelijkwaardig aan nieuwe liggers.

Met dit pilotproject is aangetoond dat hoogwaardig hergebruik van prefab betonnen liggers uit oude kunstwerken heel goed mogelijk is. Mede omdat er nu een goed kwaliteitsprotocol ligt zal het zeker niet bij dit ene circulaire viaduct blijven.

Meer informatie

Lees het gehele artikel in SGS INTRON Bulletin 37.

Voor meer informatie, neem contact op met Michel Boutz via het contactformulier of bel met 088 - 214 52 04.

Over SGS

Wij zijn SGS - 's werelds grootste test-, inspectie- en certificeringsbedrijf. Wij worden erkend als de wereldwijde benchmark voor duurzaamheid, kwaliteit en integriteit. Onze 97.000 medewerkers opereren in een netwerk van 2.650 kantoren en laboratoria en werken samen aan een betere, veiligere en meer verbonden wereld.

Verwante nieuws

Cement Production Facility
Plaatselijk ondernemingsnieuwsJuly 21, 2023

NL-PCR cement voor eenduidige LCA’s van cement

In opdracht van Cement&BetonCentrum heeft SGS INTRON een product category rules-document opgesteld voor cement en enkele andere materialen die in beton worden toegepast. Het bleek dat levenscyclusanalyse-experts diverse keuzes in de berekeningen van cement konden maken en daarmee ongewenste verschillen creëerden. Er was dus behoefte aan aanvullende regels voor eenduidige levenscyclusanalyses van cement en dus ook beton.
Certificering biobased content
Plaatselijk ondernemingsnieuwsJuly 17, 2023

SGS INTRON certificeert als eerste biobased content in bouwproducten

Sinds kort is SGS INTRON de eerste licentienemer voor biobased certificering in de bouwsector. Het eerste biobased content certificaat is zelfs al uitgereikt. Aan Arpa Industriale, zusterbedrijf van TRESPA, dat ‘thin laminates for interior use’ produceert. Accountmanager Marco de Kok overhandigde op 12 april het certificaat.

Vulkaanuitbarsting
Business nieuwsMay 12, 2023

CROW-CUR-Aanbeveling 129:2022 Lavameel als type II vulstof in beton beschikbaar

Grondstoffen voor de productie van beton worden in Nederland en in Europa steeds schaarser. Lavameel is een duurzame grondstof die geschikt is als alternatief voor deze grondstoffen. De toepassing van lavameel staat beschreven in de CROW-CUR Aanbeveling 129:2022, mede opgesteld door SGS INTRON.
ROK RWS
Business nieuwsJanuary 25, 2023

Open samenwerking binnen innovatieve raamovereenkomst RWS

Rijkswaterstaat heeft na een aanbesteding negen partijen geselecteerd voor de raamovereenkomst kennisontwikkeling en kennisimplementatie van circulariteit in de grond-, weg- en waterbouw. Het consortium van Royal HaskoningDHV, Stichting Insert, AEF en PHI Factory en SGS INTRON is een van die partijen.

Gerelateerde Nieuws

  • SGS INTRON B.V.

Dr. Nolenslaan 126,

, 6136 GV,

Sittard, Nederland