Contact

Waar bent u naar op zoek?

Dieseltesten van SGS

November 19, 2018

De Europese Unie neemt volop maatregelen om de oorsprong van brandstoffen te verduurzamen. Zo formuleerden de EU-landen recent ook de uitdaging om tegen 2020 minimaal 10% van de brandstof voor transport uit alternatieve bronnen te halen, zoals biobrandstoffen. Hoewel dieselproducenten al geruime tijd diesel vermengen met biodiesel, zal deze nieuwe ambitie de vraag naar deze biobrandstof enkel doen toenemen. Maar wist u dat biodiesel ook een ideale voedingsbodem is voor bacteriën? Ons integraal aanbod dieselanalyses bevat nu ook een nieuwe sneltest waarmee we een eventuele besmetting binnen een tijdspanne van zes uur kunnen opsporen. Een uitgebreidere analyse vertelt u ook de hoeveelheid bacteriën en besmettingsduur.

BIODIESEL: BIOLOGISCH, MAAR MET BACTERIEGEVAAR

Al sinds een Europese richtlijn uit 2007 vermengen dieselproducenten een percentage biodiesel in hun product. Helaas is gebleken dat biodiesel gevoelig is voor dieselbacteriën - een bron van problemen die kan resulteren in verstopte brandstoffilters, pitcorrosie, vastgelopen pompen of dieseltanks waarin opgehoopte bacteriën drijven. De nieuwe 2020-maatregel zal het risico op dieselbacteriën gevoelig verhogen.  

CERTIFICAAT GARANDEERT GEEN BACTERIEVRIJE DIESEL

Maar mijn diesel is toch gecertificeerd? Klopt, maar een kwaliteitscertificaat garandeert geen bacterievrije diesel. Voordat de diesel naar het tankstation gaat, is deze getest volgens de EN 590-norm voor wegvervoer. Vooralsnog bevat deze normtest geen bacterieanalyse, en bovendien spelen bijkomende factoren - zoals een waterlaag in de brandstoftank - ook mee. 

BACTERIETESTEN VOOR (BIO)DIESEL VAN SGS

Om schade te voorkomen kunnen tankstationhouders, reparateurs en eigenaars van schepen of noodaggregaten hun diesel zelf laten testen op bacteriën. SGS heeft een sneltest beschikbaar die al na zes uur resultaat oplevert. We kunnen u vertellen of u kampt met (bijna) geen, een matige of een ernstige bacteriebesmetting. Wenst u een uitgebreider resultaat? Dan adviseren we u de volgende testen.

  • Hoeveelheid. De IP613-test vertelt u hoeveel bacteriën uw besmetting met zich meebrengt.

  • Besmettingsduur. De IP 385-test vertelt u hoe lang uw product reeds besmet is.

Aangezien we het product op kweek moeten zetten, bedraagt de doorlooptijd van deze uitgebreide analyses minstens vier dagen. 

OVERIGE DIESELTESTEN VAN SGS

Vanuit onze laboratoria bedienen we u met een integraal aanbod dieselanalyses. Omdat diesel wordt gebruikt voor zowel schepen en wagens, verschillen ook de bijhorende kwaliteitsnormen. We bieden analyses voor volgende dieseltypen- en normen:

  • Wegvervoer: EN 590

  • Schepen: ISO 8217

  • FAME/biodiesel: EN 14214

  • Synthetische diesel: EN 15940 

  • SGS Nederland B.V.

Malledijk 18,

, 3208 LA,

Spijkenisse, Nederland