Contact

Waar bent u naar op zoek?

Analyse Japanse Duizendknoop

February 24, 2022
Artikel Japanse Duizenknoop

De Japanse Duizendknoop is een ware plaag. Daarom is er per 1 januari 2022 wetgeving om de woekerplant in te perken. Het is verboden deze invasieve exoot te verhandelen, vervoeren of in bezit te hebben, aldus de Wet natuurbescherming (Wnb). Met de analyse Japanse Duizendknoop van SGS is snel duidelijk of deze verwoestende plant in uw grond zit.

SGS ontwikkelde een DNA-methode om sporen van de Japanse Duizendknoop in de bodem of in grondmonsters (bij grondverzet) te vinden. Deze PCR-test werkt met dezelfde techniek als de bekende COVID-test. De analyse van de Japanse Duizendknoop geeft dan ook een positieve of negatieve uitslag. De test werkt met speciaal ontwikkelde ‘primers’. Deze amplificeren alleen het DNA van de verboden Japanse Duizendknoop varianten tot een niveau dat ook de kleinste hoeveelheden plantmateriaal gedetecteerd kunnen worden. 

Grondsamples 
Bij grondverzet of de aan- of verkoop van grond weet u snel waar u aan toe bent met de analyse Japanse Duizendknoop. Aangezien de Japanse Duizendknoop in de winter niet groeit en dus ook niet zichtbaar is, is een representatieve grondsample nodig. De analyse Japanse Duizendknoop kan bijvoorbeeld toegevoegd worden tijdens partijkeuringen (AP04). Ook kunnen grondmonsters genomen worden die voortkomen uit verkennend bodemonderzoek (milieuhygiënisch, asbest in de grond). De plant kan ook worden gedetecteerd uit stukjes plantmateriaal.  

Ernstige schade  
Japan is de natuurlijke habitat van de Japanse Duizendknoop, maar momenteel verspreidt de woekeraar zich vliegensvlug over de hele wereld. De wortels van de snelgroeiende plant zijn zeer sterk en kunnen ernstige schade aanbrengen aan bijvoorbeeld wegen, rioolbuizen en gebouwen. De schadelijke plant belemmert de natuurlijke beplanting, wat schade kan toebrengen aan bijvoorbeeld dijken en andere waterwerken. Met de wetgeving moet worden voorkomen dat de invasieve exoot zich kan verspreiden. 

De voordelen van de analyse Japanse Duizendknoop op een rij: 

  • Werkt op plant- of wortelsamples en grondmonsters 
  • Detecteert de Japanse Duizendknoop zeer specifiek 
  • Eenvoudige monstername door middel van bodemonderzoek (eventueel in combinatie met PFAS-onderzoek) als ook aanlevering grondmonster na partijkeuring (AP04)
  • Ideaal als visuele identificatie niet mogelijk is (in de winter of bij grondverzet)

Wilt u meer informatie over de analyse Japanse Duizendknoop, of wilt u een analyse inplannen? Neem contact met ons op via +31 (0)10 23 14 700

Gerelateerde Nieuws

  • SGS Nederland B.V.

Malledijk 18,

, 3208 LA,

Spijkenisse, Nederland