Contact

Waar bent u naar op zoek?

Salmonella: voorkomen is beter dan genezen

August 27, 2019

Hoe omschrijf je Salmonella op een duidelijke manier zodat iedereen het begrijpt? In dit artikel wagen wij een poging. Net als mensen hebben bacteriën een voor- en achternaam. Het enige verschil is dat we bij bacteriën het net andersom uitspreken. Salmonella is de achternaam en bestaat uit een hele groep bacteriën. Al deze verschillende bacteriën hebben een eigen voornaam.

Het is niet onbekend dat je van Salmonella ziek kan worden. Belangrijk is wel om te weten dat we bij bacteriën over twee verschillende manieren van ziek worden praten. Dit komt doordat Salmonella verschillende varianten (voornamen) kent. De meest bekende vorm van ziek zijn is een voedselinfectie en is te bestrijden met medicijnen. Dit ziektebeeld geeft klachten zoals diarree, overgeven en koorts die in bijna alle gevallen vanzelf over kunnen gaan. Naast deze vorm is het ook mogelijk om een voedselvergiftiging op te lopen, waarbij je ziek wordt van het stofje dat de bacterie uitscheidt. Dan spreken we over toxine. Een voorbeeld hiervan is botulisme, dit komt in de zomer vaak op het nieuws. De toxine (vergiftiging) wordt hierbij veroorzaakt door Clostridium botulinum. Dit is niet te bestrijden met medicijnen.

De Salmonellabacterie, die te bestrijden is met medicijnen, kan eenvoudig gedood worden. Dit komt doordat de bacterie niet kan blijven leven bij temperaturen boven de 65 graden Celsius. In dit geval kan je een Salmonella voedselinfectie vrij makkelijk voorkomen. Bij Clostridium bacteriën ligt dit anders. De temperatuur om deze bacterie te doden moet stijgen tot 121 graden Celsius en om dat te bereiken moet er gesteriliseerd worden. Dit geldt ook voor het inactief maken van de toxine die deze bacterie produceert. 

Voorkom voedselinfectie door Salmonella te vermijden 
Een correcte hygiëne is en blijft het belangrijkst om een vergiftiging te voorkomen. Vaak loopt het fout door besmetting na bereiding (kruisbesmetting). Nadat een oppervlak gereinigd is en ontdaan van de visuele vervuiling is het noodzakelijk de aanwezige bacteriën te doden (desinfecteren). Een goede warmtebehandeling van boven de 65 graden Celsius is voldoende om de bacterie in een levensmiddel te doden.

Een aantal tips:

  • Bewaar rauwe producten gekoeld (bij voorkeur <4°C);
  • Gebruik verse producten;
  • Laat bereide en niet bereide producten niet met elkaar in aanraking komen en gebruik apart gereedschap voor bereide en rauwe producten (voorkom kruisbesmetting);
  • Verhit producten tot minimaal 65°C (kerntemperatuur).

Meer informatie?
Voor microbiologisch onderzoek in voedingsmiddelen en diervoeders kunt u bij ons terecht. Zowel voor de Salmonella bepaling volgens de ISO 6579 methode als voor ook de snelle PCR-methode. Daarnaast kunnen wij hygiëne audits uitvoeren en assisteren bij het nemen van monsters. Voor al uw vragen zijn wij bereikbaar via e-mail en telefonisch via 088-214 4500.

  • SGS Nederland B.V.

Malledijk 18,

, 3208 LA,

Spijkenisse, Nederland