Mitä etsit?

Aurinkopaneelien asentaminen vaatii mittauksia

14. Jun 2023

Kun asennutat katollesi aurinkosähköjärjestelmän, laki velvoittaa sähköurakoitsijaa tekemään tiettyjä mittauksia.

Jotta asennusten laatu olisi asentajasta riippumatta hyväksyttävällä tasolla, käytetään apuna asennusstandardia, jossa mm. asetetaan vaatimuksia käyttöönottotarkastukselle. Säädösten mukaan asennuksen yhteydessä on suoritettava tiettyjä asennusmittauksia, kuten jännitteiden ja resistanssien mittaus. 

Käyttöönoton yhteydessä asentava urakoitsija määrittelee laitteistolle tarkastusvälin, joka perustuu mm. laitteiden ja laitteiston tyyppiin, käyttöön ja toimintaan sekä laitteistoon kohdistuvien ulkoisten tekijöiden vaikutuksiin. Määräaikaistarkastusten yhteydessä järjestelmälle tehdään myös kunnossapitomittauksia, joiden tulokset on raportoitava vaatimustenmukaisesti. 

Millaiset laitteet asentajalla on käytössään? 

Asentajan käyttämä mittalaite ei välttämättä anna oikeita tuloksia. Mittareiden käyttöolosuhteet saattavat olla rankat, laite voi saada osumia tai kolhuja, jotka vahingoittavat sitä. Iän myötä hyvinkin pidetty laite voi vikaantua.

Väärät mittaustulokset voivat vaarantaa asukkaan turvallisuuden, Vastuullinen asentaja varmistaa kalibroinnilla, että hänen laitteensa toimivat hyväksyttyjen tarkkuusarvojen sisällä, ja tuottavat luotettavia ja laadukkaita tuloksia. 

Kalibrointi on menettely, jolla varmistetaan mittalaitteen tai mittausjärjestelmän antamien mittaustulosten oikeellisuus ja luotettavuus. Kalibroinnin tuloksena saadaan siis tietää, jos mittarin näyttämä arvo poikkeaa oikeasta arvosta. Mittaus- ja valvontalaitteiden akkreditoitu kalibrointi tarkoittaa, että mittaustulokset ovat varmennettuja ja jäljitettyjä. 

Muistathan varmistaa, että asentajalla, joka aurinkopaneelijärjestelmäsi asentaa, on käytössään asianmukaisesti kalibroidut mittalaitteet. 

Lisätietoja kalibroinnista: 

Dace Arina
projektipäällikkö
p. 040 5447 574

SGS Fimko Oy:n kalibrointilaboratorio on FINAS-akkreditointipalvelun akkreditoima kalibrointilaboratorio K001, akkreditointivaatimus SFS-EN ISO/IEC 17025. Voimassa olevan pätevyysalueemme pääset tarkastamaan FINAS-akkreditointipalvelun verkkosivuilta.

SGS:stä

Me olemme SGS - maailman johtava testaus-, tarkastus- ja sertifiointiyritys. Meidät tunnetaan kaikkialla maailmassa kestävän kehityksen, laadun ja  luotettavuuden mittapuuna. 97 000 työntekijäämme, jotka ylläpitävät 2 650 toimipaikan ja laboratorion verkostoa, tekevät yhdessä työtä luodakseen paremman, turvallisemman ja yhdistyneemmän maailman.

Ota meihin yhteyttä

  • SGS Fimko Ltd

,

, 00380,

Helsinki,

Suomi